

جزئیات یادداشت
- تاریخ ۱۸ دی ۱۳۹۷
- دسته بندی اظهارنامه مالیاتی, امور دارایی, خدمات
توضیحات
اظهارنامه مالیاتی
کارنامه مالی یک سال کاری شرکت یا شخص که جهت محاسبه مالیات به سازمان امور مالیاتی ارائه میگردد را اظهارنامه مالیاتی مینامند که در ایران معمولا از ابتدای فروردین تا انتهای اسفند را به عنوان سال مالی شرکت در نظر میگیرند. در خصوص اشخاص حقوقی که سال مالی آنها به موجب اساسنامهشان با سال مالیاتی تطابق پیدا نمیکند، ملاک تعیین میزان مالیات، سالِ مالی آن شرکت است. مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی حداکثر تا پایان چهار ماه شمسی پس از سال مالی (۳۱ تیر ماه) است. تنظیم اظهارنامه مالیاتی، فرآیند تهیه گزارشات مالیاتی است که اغلب برای شرکت ها و افراد توسط نرم افزار تهیه اظهارنامه مالیاتی و خدمات آنلاین یا توسط یک فرد حرفهای مجاز مانند حسابدار رسمی تایید شده، نماینده ثبت شده، کسی که آموزش حسابداری کاربردیدیده باشد و یا توسط شرکتهایی که این خدمات را ارائه میدهند( معمولا شرکتهای حسابداری و آموزش حسابداری) انجام میشود.
چه کسانی موظف به تنظیم اظهارنامه مالیاتی هستند؟
در مادهی یک قانون مالیاتهای مستقیم اشخاص حقیقی و حقوقیای که موظف به پرداخت مالیات هستند، نام برده شدهاند که ذکر این موارد از حوصلهی این متن خارج است. در این رابطه باید بیان داشت که با توجه به قصد نظام مالیاتی کشور ما مبنی بر استفاده از روش خوداظهاری در تعیین میزان مالیات، تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی نامبرده در مادهی یک قانون مالیاتهای مستقیم، موظف به تنظیم و تسلیم اظهارنامهی مالیاتی هستند.
تشویقها و جرائم مالیاتی
به منظور تشویق مؤدیان نسبت به پرداخت به موقع مالیات، جوایزی در نظر گرفته شده است. خوشحسابی و بخشودگی برخی جرایم مالیاتی، جوایزی هستند که به منظور جلوگیری از کتمان درآمد، دیرکرد یا فرار مالیاتی به اشخاص تعلق میگیرند. افرادی که به مدت ۳ سال متوالی دفاتر و مدارک، حساب سود و زیان و ترازنامهی آنها مورد قبول واقع شده باشد و مالیات خود را به موقع و بدون مراجعه به هیئتهای حل اختلاف مالی پرداخت کرده باشند مورد تشویق قرار میگیرند. به این صورت که معادل ۵ درصد اصل مالیات ۳ سال مذکور بهعنوان جایزهی خوشحسابی به آنها پرداخت یا در حساب سالهای بعد منظور خواهد شد. همچنین این افراد میتوانند از مزایای مادهی ۱۹۰ قانون مالیاتهای مستقیم استفاده کنند. طبق این قانون اگر مبلغ علیالحساب بابت مالیات عملکرد در هر سال مالی قبل از موعد مقرر پرداخت شود، یک درصد مبلغ پرداختی به ازای هر ماه تا سررسید مقرر از مالیات تعلق گرفته به همان عملکرد کسر خواهد شد. پرداخت مالیات بعد از موعد مقرر موجب پرداخت جریمهای معادل ۲.۵ درصد مالیات بهازای هر ماه خواهد بود. مبلغ جریمه بعد از تاریخ انقضای مهلت ارائهی مالیات محاسبه خواهد شد.