

جزئیات یادداشت
- تاریخ ۲۳ مهر ۱۳۹۸
- دسته بندی خدمات, خدمات حقوقی, دعاوی کیفری
توضیحات
شرب خمر چیست ؟
شرب خمر یا مصرف مشروبات الکلی که در اصطلاح عام به شراب خواری نیز معروف است، از دو کلمه شرب و خمر تشکیل شده است، آنچنان که واضح است شرب؛ که نوشیدن را مدنظر دارد و خمر نیز در لغت به مایعی گویند که مستی آور باشد و بنابراین شرب خمر به استعمال و مصرف مشروبات الکی (بدان لحاظ که سُکرآور هستند) را گویند.
شرب خمر یکی از جرائم برآمده از فقه اسلامی بوده و اسلام برای این گناه (جرم) حد در نظر گرفته است. اصولا عقل افرادی که اقدام به مصرف مشروبات الکلی میکنند به درستی کار نمیکند و این افراد اختیاری بر رفتار و اعمال خود ندارند. این بی اختیاری میتواند منجر به اتفاقات ناگوار و جرائم فاجعه بار دیگری شود. قانون مجازات اسلامی نیز با توجه به آنچه در فقه آمده است در قسمت حدود به این جرم و مجازاتهای مربوط به آن پرداخته است.
مجازات رانندگانی که شرب خمر کنند
مطابق با قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی علاوه بر جریمه ۴۰۰ هزار تومانی و ضبط گواهینامه به مدت شش ماه پرونده قضایی نیز برای فرد خاطی تشکیل شده و وی به مرجع قضایی معرفی خواهد شد. برابر قانون مجازات اسلامی علاوه بر حد شرعی که ۸۰ ضربه تازیانه است، مجازات حبس تعزیری نیز برای فرد خاطی در نظر گرفته شده است. مجازات شرب خمر
شرایط فرد مسکر برای جاری شدن حد
بر اساس قانون، حد مسکر بر کسی ثابت میشود که بالغ و عاقل و مختار و آگاه به مسکر بودن و حرام بودن آن باشد. بنابراین اگر کسی نداند که نوشیدنی و یا شراب مست کننده است و یا حرام است، مجرم محسوب نمی شود. قانون دراین باره می گوید:
«در صورتی که شراب خورده مدعی جهل به حکم یا موضوع باشد و صحت دعوای وی محتمل باشد محکوم به حد نخواهد شد.»
هر گاه کسی بداند که خوردن شراب حرام است و آن را بخورد محکوم به حد خواهد شد اگر چه نداند که مجازات آن، حد و هشتاد ضربه تازیانه است
اگر متهم پرونده از جرم ارتکابی توبه کند چه شرایطی بر او حاکم می شود؟
در این شرایط قانونا قاضی مختار است که از ولی امر تقاضای عفو کند یا مجازات حد را بر وی جاری سازد. در این پرونده تصمیم بر جاری ساختن مجازات حد بوده است، به این ترتیب حکم صادره کاملا صحیح و معتبر است. مقصود از ولی امر مسلمین نیز مقام معظم رهبری است که طبق قانون مجازات اسلامی در یکسری از جرایم خاص و اکثرا توام با مجازات حدی حق عفو و بخشودگی مجرم را بنا به پیشنهاد قاضی پرونده کیفری دارد.
گفتنی است که به موجب ماده ۲۶۵ قانون مجازات اسلامی جدید، مجازات حد خوردن مواد الکلی و مستکننده برای مرد و یا زن، هشتاد تازیانه است. البته غیرمسلمان فقط در صورت تظاهر به شرب مسکر به هشتاد تازیانه محکوم میشود. مقصود از تازیانه همان شلاق است. مطابق قانون مجازات اسلامی هم حد به مجازاتی گفته میشود که نوع و میزان و کیفیت آن در شرع تعیین شده است.